Esterhazi gulaš
Sastojci:
- 1 kg goveđeg mesa
- 100 g svinjske masti
- 1/2 kg crnog luka
- 3 kašike VITAMINOVE crvene slatke mlevene HORGOŠKE PAPRIKE
- 2 čena belog luka
- po 1 kašičica majorana i kima
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 kašika začinjenog sirćeta
- 1/4 l kisele pavlake
- 1-2 kašike brašna
- so
- biber
Za prilog:
- 1/2 kg kuvanog graška (može iz konzerve)
- 1 kašika kapra
- 4 male šargarepe
- 1 manji koren celera
- 50 g butera
- malo šećera
Goveđe meso iseći na krupnije komade. Očistiti crni luk i sitno iseckati. Izgnječiti beli luk i dobro promešati sa majoranom i kimom. Luk propržiti na masti, dok ne dobije lepu zlatno žutu boju, dodati mešavinu belog luka, majorana i kima, sve pomešati, pa smanjiti vatru. Dodati slatku mlevenu HORGOŠKU PAPRIKU, odmah naliti sa malo vode, pa staviti meso. Posoliti, pobiberiti, dodati sirće, paradajz pire i naliti sa toliko vode da meso bude sasvim prekriveno. Kuvati na slaboj vatri oko 3 sata, dok meso ne omekša. Skuvati grašak, preliti hladnom vodom i ocediti. Očistiti šargarepe, celerov koren i iseći ih na tanke štapiće. Kuvati kratko u slanoj vodi, izvaditi rešetkastom kašikom, preliti hladnom vodom i ocediti. Pavlaku pomešati sa brašnom, time zgusnuti gulaš i još malo prokuvati. Otopiti buter, dodati oceđeno povrće, začiniti solju, biberom i šećerom, pa malo prodinstati, te umešati i kapar. Pre služenja na gulaš od gore staviti dinstano korenasto povrće, grašak i kapar, pa garnirati prethodno pripremljenim knedlama.